Hundar och barn

Att växa upp med en hund i familjen är en av de bästa upplevelserna man kan ha som barn – man får tidigt lära sig hur man ska agera runt djur, man får lära sig ta ansvar genom att till exempel gå med på hundens promenader och ge den mat och man får sällskap och kärlek från en varm och mjuk varelse som alltid finns där för en. Men för att förhållandet mellan barn och hund ska vara just så harmoniskt, har man som förälder och hundägare ett stort ansvar att träna både hund och barn i hur de ska bete sig kring varandra, och att vidta åtgärder för att minska olycksrisken så mycket som möjligt.

En sådan sak gäller valet av hundras. Om man har små barn i familjen kan det nämligen vara en bra idé att inte välja någon av de mindre hundraserna. Det kan nämligen vara mycket lockande för barn, som ännu inte förstår konsekvenserna av en sådan handling, att plocka upp en liten hund eller en hundvalp, vilket medför stor risk för att valpen ska falla och skada sig.

Detta, liksom andra olyckor, kan dock undvikas om en vuxen är med och övervakar hunden och barnet – vilket det alltid ska vara. Grundregeln när man har en hund i en familj med småbarn är att hunden och barnet aldrig ska lämnas ensamma, för både hundens och barnets säkerhet.

Ytterligare en faktor som är viktig att tänka på om man skaffar hund medan barnen fortfarande är små, är att man kommer att behöva en robust barnvagn för att kunna ta med sig barnen på hundpromenaderna. Vagnen måste nämligen klara av lite terräng, om man till exempel vill gå i en park eller på en bred skogsstig, och bör dessutom kunna köras med bara en hand, eftersom man måste hålla kopplet i den andra handen. En bra vagn, som lever upp till dessa krav, är Bugaboo Donkey, som du bland annat kan köpa på Bigbaby.se.

Om barnen har hunnit bli lite äldre när man bestämmer sig för att köpa hund, underlättas umgänget mellan barn och hund av att man kan förklara för barnet vilka regler som gäller kring hunden. Man bör till exempel förklara att man ska lämna hunden ifred när den ligger och vilar eller ligger i sin korg, och att man inte får dra hunden i svansen, rida på den eller irritera hunden på andra sätt. För både hundens och barnets skull kan det också vara viktigt att be dem att plocka undan sina leksaker när de har lekt färdigt, och lägga dem utom räckhåll för hunden. Annars kan det finnas risk för att favoritgosedjuret tuggas sönder, eller att hunden sätter en legobit i halsen.

När barnen kommer upp lite i åldern kommer de kanske också att vilja leka med hunden, och det ska de självklart få göra – att till exempel kasta en frisbee som hunden får hämta eller att hunden får utföra trick på kommando stärker bandet mellan barnet och hunden och ger båda friskluft och ett utlopp för sin energi. Leken ska dock alltid vara övervakad av en vuxen.

Relaterade inlägg

brittany-light