Så skapar du ett bättre känslomässigt band mellan dig och din hund

När man bestämt sig för att skaffa en hund är förväntningarna ofta höga på den nya familjemedlemmen. Ofta har man stora planer för den lilla valpen och man hoppas att den snabbt ska växa upp till en lydig och väluppfostrad hund som lyssnar till minsta kommando. Kanske börjar man redan samma dag som man får hem den med att lära den olika kommandon som ”sitt” och ”ligg”. Men det man egentligen bör börja med är att belöna hunden när den håller sig nära en och är kelig, för att bygga upp det känslomässiga bandet. Detta underlättar för det framtida samarbetet när man ska börja ha hunden lös och få den att komma på inkallning. Om den då redan har lärt sig att det lönar sig att hålla sig nära husse eller matte blir det genast mycket enklare att kalla in den när man börjar med den seriösa träningen av hunden.

Anledningar till att skaffa hund

Inte sällan är man flera i familjen som ska vara överens om att den nya familjemedlemmen ska vara en hund. Det är inte alltid så lätt att komma överens, men här kommer några olika fördelar för varför det är så bra att ha en hund i familjen. Till att börja med så ger det flera hälsofördelar, att ha husdjur har nämligen visat sig minska på stressen hos ägarna genom att blodtrycket sänks. Och det finns väl få sätt som är bättre att varva ned på än att sätta sig i soffan och kela med sin hund efter en lång och hård arbetsdag? Dessutom så har det visat sig att folk som har husdjur lever längre än de som inte har det – bara det är ett skäl till att skaffa en hund! De ger också flera positiva effekter på vår psykiska hälsa och gör att vi hanterar smärta lite bättre. Många äldre känner sig dessutom mindre ensamma när de har sällskap av en hund i hemmet, vilket förebygger ensamhet och depressioner.

Att föreviga sin hund

Det finns som sagt en rad olika fördelar med att ha hund och det är inte för inte som hunden kallas för människans bästa vän och är ett omåttligt populärt husdjur. Hundar är inte bara uppskattade som familjemedlemmar i hemmet, utan de gör även stor nytta ute på olika arbetsplatser runt om i världen. Blindhundar som skickligt guidar sina ägare runt i staden, polishundar som spårar tjuvar, knarkhundar som hittar droger på flygplatser, läshundar som hjälper barn med lässvårigheter genom att lyssna på dem och spårhundar som nosar upp försvunna människor har tack vare sina fantastiska förmågor blivit oumbärliga resurser för oss människor. Tyvärr lever ju inte hundar lika länge som oss människor, istället lever de kvar i våra minnen och på bilder. Därför kanske en mugg med tryck i form av ens vovve vara ett roligt och annorlunda sätt att föreviga sin bästa vän på, där man ser den varje dag.

Relaterade inlägg

brittany-light