Yrken som inkluderar hundar

För de som älskar hundar och vill arbetat med dem på heltid, finns det en rad yrken att specialisera sig på, det ena mer olika än det andra men alla med den gemensamma nämnaren – vovvar.

Hundförare

En hundförare kan innebära att man arbetar med hund inom polisen, tullverket, vård och omsorg eller försvarsmakten. Då ansvarar man för sin hund och rycker in när det behövs. Dessa hundar är tjänstehundar som utbildar sig i spår, sök eller räddning.

Hundtränare eller instruktör

Faktum är att man kan arbeta för Brukshundsklubben eller någon annan förening för att instruera och träna hundar i olika kurser samt hjälpa dem när de går igenom olika tester och prov. Man kan också bli SoS-instruktör (Service-och signalhundstränare) för att utbilda tjänstehundar eller servicehundar, vilket kräver att man har en instruktörsutbildning i botten med stor hunderfarenhet.

Veterinär

Vill man hjälpa sjuka hundar och andra smådjur, är veterinär ett populärt yrke. Då kan man antingen öppna smådjursklinik, arbeta på sjukhus eller för Jordbruksverket eller Svenska Kennelklubben som kontrollerar att uppfödare uppfyller kraven för god livsmiljö. Man kan också bli veterinär och specialisera sig inom hundsporter och kapplöpningar precis som i travsporten.

Ytterligare yrken kan vara djurskötare, hundfrisör eller uppfödare.

Relaterade inlägg

brittany-light