Hundar och kroppsspråk

Som hundägare är det alltid viktigt att kunna tolka hundens signaler, precis som dem kan tolka oss människor. Här följer några exempel på signaler från hunden som betyder olika saker.

Stress

Dels kan hundar få stressmjäll i pälsen, dels kan ögonens muskler dra ihop sig och de får en hård och fokuserad blick. Oroliga hundar brukar även dra öronen bakåt eller klia sig obehindrat.

Frustration

Frustrerade hundar kan reagera lite olika men det är vanligt att de skäller oavbrutet, speciellt om de är understimulerade och inte får utlopp för sin fysiska energi. Men en ordentligt frustrerad hund kan liknas vid en deprimerad varelse som bara ligger still och verkar ha givit upp. Denna situation är betydligt allvarligare och kräver mycket lek och stimulans för att komma tillbaka.

Dåligt samvete och skam

Ja, hundar kan faktiskt säga förlåt. Då brukar svansen hållas i en låg ställning med ett svagt viftande vilket tyder på att den ber om ursäkt. Man har länge trott att hundar inte kan känna skam men det kan de faktiskt göra. Att undvika ögonkontakt och titta ned är också ett tecken på att de vet att de har gjort något fel. Svansen mellan benen tyder på rädsla.

Relaterade inlägg

brittany-light