Polishundar

Många hundar behöver ett syfte eller arbetsuppgifter för att känna sig tillräckliga och uppskattade. Det är inte alla hundar som föredrar att ligga i soffan hela dagarna och gå enstaka promenader. Många hundar är även avlade för ett speciellt syfte. Poliser använder både hästar och hundar i tjänst när det kommer till demonstrationer och andra tillställningar. Just polishundar kan ha flera olika arbetsområden i form av sökning av föremål eller personer, det finns hundar som är specialiserade på att hitta droger och sen finns det även hundar som är utbildade för att vara brandhundar och så kallade “spermahundar”. Det sistnämnda kan låta lite konstigt men spermahundar är hundar som skall förhindra våldtäkter. Exempelvis är spermahundens uppgift att hitta sperma på en brottsplats som polisens tekniker kanske har missat.

Uppgifter för polishundar

Dagens polishundar gör ett fantastiskt jobb att jaga samhällets bovar. De får vara med i farliga situationer och ändå håller de ofta lugnet och fokus på vad som skall göras. Exempelvis kan polishundar hjälpa till vid inbrott då de kan söka sig till tjuvarnas DNA och samma som hos spermahunden kan de markera när de hittar detta. Det gör då att polisen lättare kan spåra tjuvarna och ta fast dom. Så kallade brandhundar inom polisen har som uppgift att söka till sig vätskor som kan ha lett till att branden startade. Detta gör att polisens hundar hjälper till teknikerna på plats för att kunna lösa de brott som görs. En polishund behöver kunna fokusera på sin uppgift samtidigt som den bör vara i bra fysik. Oftast är det endast några få hundraser man kan se när man tar en närmare titt på polisens hundar. Detta är för att det just är dessa raser som besitter alla kvalifikationer som efterfrågas.

Hundraser som används

När man nämner ordet polishund är det framförallt hundrasen schäfer som kommer upp. Ungefär 70% av polishundarna i Sverige är av rasen schäfer. Detta är ingen slump utan man har valt att använda sig av rasen är att det är en brukshund. Det är främst för deras goda temperament som man valt att använda denna ras. De är också självsäkra i sitt agerande och gillar att ha uppgifter att lösa. Andra hundraser man kan se som polishundar är Boxer, Belgiska vallhundar/malinois, Labrador retriever, dobermann och rottweiler. De hundraser som används mest som spårhundar och liknande är Cocker spaniel, Flatcoated retriever, Hollandse herdershond och Springer spaniel bland annat. När det kommer till polishundar är psyket det man fokuserar mest på. Därför kan alla raser användas och även blandraser. Man vill ha arbetsvilliga hundraser som inte nöjer sig i en bekväm divansoffa utan som vill ha uppgifter att lösa.

Relaterade inlägg

brittany-light