Var går gränsen för överstimulering?

Hundar klarar av ganska mycket och är mer eller mindre tåliga, beroende på ras. Men det är alltid viktigt att se var gränsen går och uppmärksamma när en hund faktiskt behöver vila. Det förekommer att hunden blir  överstimulerad. Genom att följa djurskyddslagen och samtidigt hålla uppsikt över hundens beteende, kan man se hur mycket djuret klarar av.

En jakthund bör inte jobba mer än tre dagar i veckan eftersom de behöver återhämtning efter att ha sprungit runt i skogen en hel dag. Leder, muskler och senor behöver vila och tillgodogöra sig maten hunden får efter passen och även hjärnan är trött efter att ha sökt viltet, bearbetat det och dragit hem det.

Inom hundsporter och hundkapplöpningar gäller att det finns veterinärer på plats som regelbundet kontrollerar hundarnas hälsa och ser till att deras transporter, viloplatser m.m. är hygieniska och tillräckligt bekväma och stora samt att de inte blir objekt för doping eller tveksamma ämnen för att prestera över sin kapacitet.

Hundar behöver stimulans, det är en sak som är säkert. Men de behöver också återhämtning och tillfällen att ha roligt i de sysslor de gör, annars blir de lätt stressade, vilket kan orsaka sjukdomar.

Relaterade inlägg

brittany-light