Hundägare – en hälsosam livsstil

Har du någonsin haft en hund i hushållet så vet du vilket under det kan göra för hälsan. Att leva ett liv med hund påverkar dig och dina livsval i nästan allt du gör. Du kanske har valt ett jobb som passar ihop med att vara hundägare, där du kan ha med hunden på jobbet eller där du har nära till just det hunddagis som passar dig. Kanske du tvingas till att bli mer social med grannar, släkt och vänner för att få hundpassare när du reser bort?

Att ha djur har visat sig att man blir friskare. Troligen har detta att göra med att man mår bra av att ta hand om en annan varelse och den bekräftelse man får av att ha en sällskapskompis dygnet runt. Den taktila, beröringsmässiga, stimulansen man får exempelvis av att klappa en mjuk hundpäls, är också rogivande i sig och stimulerar sinnena och känslan av att ta hand om någon. Många känner sig nog inte riktigt hela utan hund när man en gång vant sig vid det fantastiska sällskapet en hund kan ge.

En hund gör också att man kommer ut och rör på sig, flera gånger om dagen, vilket också har visat sig minska stress. Hur härligt är det inte att väckas av sin hund lagom tidigt på morgonen (eftersom hundar som vi alla vet också är av naturen lata…), ta på sig härliga friluftskläder, till exempel från gant, och solbada ute i naturen tillsammans med en hund. Det är nog få husdjur som hundar som verkligen njuter av att vara utomhus, vilket är en stor inspiration för den som har tappat lusten eller slutat att se det vackra i omgivningen. Hundar dras till de vackraste platserna; öppna fält, buskage, skogar och andra platser där andra hundar har varit. Som hundägare upptäcker man en mängd okända stigar som man annars kanske inte skulle ha slagit in på. Att ha på sig tuffa kläder som tål utomhusslitage ger därför bra förutsättningar för att utforska naturen tillsammans med din hund.

Som hundägare ute i naturen så är det viktigt att tänka på att den måste vara kopplad mellan den 1 mars och 20 augusti enligt Naturvårdsverket. Man har också alltid ansvar för sin hund och ska hålla den kopplad i områden där det går mycket människor. Men ett koppel är egentligen bara en förlängning av “det osynliga kopplet”, som man brukar säga, det vill säga bandet mellan husse/matte och hund.

Relaterade inlägg

brittany-light