Välj rätt sovplats för din hund

Som nybliven hundägare finns det mycket att tänka på för att din hund ska må så bra som möjligt. Utöver vaccinationer, försäkringar, träning, kloklippning med mera så kan det även vara värt att fundera över var hunden ska sova. En skön och lagom stor hundsäng har flera fördelar för både dig och din hund.

En egen säng?

Oavsett om du är nybliven hundägare eller går i tankarna på att skaffa hund är du långt ifrån ensam. Antalet hundägare ökade markant under coronapandemin, framförallt tack vare möjligheterna att arbeta hemifrån. Något många nya hundägare har upplevt är hur svårt det är att stå emot att ha den lilla valpen i sängen på nätterna. Tänk efter ordentligt innan du låter valpen sova med dig. Väldigt snart kommer den ha växt upp till en fullvuxen hund som fortfarande vill dela säng med dig, även efter att ha varit ute och sprungit i leran. Många väljer istället att skaffa en bra hundsäng till sin hund för att ge lugn och ro till såväl hund som hundägare. Skulle du välja att ha hunden i din säng om nätterna är det ändå bra att ha en hundsäng, där hunden kan vila om dagarna. Hundsängen är inte bara till för din hunds sömn, utan också en lugn plats där din hund kan dra sig tillbaka och vara en stund för sig själv på. En sådan plats är viktig, till exempel när det har blivit dags att träna din hund på att vara ensam hemma en stund. Hundsängen kan då vara en välbekant plats som ger trygghet till hunden.

Att välja hundsäng

Det gäller att välja en hundsäng som passar din hund så att den ger den optimala vilan. Mät din hunds längd, från nos till svans, och lägg till omkring 20 cm för att få reda på hur stor hundsäng ska vara. Gällande storleken kan man köpa en hundsäng som valpen får. växa i. För att göra sängen mer ombonad och trygg kan det vara bra att lägga i filtar som gör storleken lite mindre. Gällande kanterna finns det alternativ med låg eller hög kant, och även helt utan kant. Titta på hur din hund gillar att ligga och sova och fundera på vad som passar din hund bäst. En annan sak att fundera över är vilket material du vill ha på hundsängen. Kolla så att sängen är enkel att tvätta, antingen hela sängen eller genom att ta av ett tyg. Det är också trevligt om materialet går hyfsat enkelt att göra rent från hundhår. Materialet inuti hundsängen är också viktigt. Det ska vara tillräckligt tjockt och lagom mjukt för att ge din hund avlastning. Satsa på kvalitet så har ni en hundsäng i många år.

Relaterade inlägg

brittany-light