Så stimulerar du hunden genom lek

Stimulans och lek är viktigt för hundar oavsett om de är valpar eller gamla. Vilka typer av lekar som passar varierar givetvis en del från hund till hund, men det kan vara bra att ha leksaker för både gemensam lek och leksaker som hunden kan leka med själv. På så sätt kan ni bygga på er relation genom lekar tillsammans och hunden får något att göra när du inte kan leka.

Det finns många hundleksaker att välja på, och det kan löna sig att läsa på leksakerna för att se vad de har för fördelar. Du kan till exempel köpa hundleksaker som är pedagogiska eller extra tåliga beroende på vad som passar din hund. Många hundar uppskattar även mjukisdjur och då finns det speciella sådana att köpa till djur.

Lek eller träna tillsammans

Ett exempel på lek tillsammans är klassisk apport. Det är ganska vanligt att hunden hittar något att leka med ute i naturen, men var försiktig och tänk på säkerheten. Precis som vi människor, kan hunden till exempel få flisor av träpinnar och liknande. Därför kan det vara bra att alltid ha en boll eller annan leksak med dig när ni är ute, så är ni redo för lek. En annan lek ni kan leka tillsammans är dragkamp med repleksak. Det passar dock olika hundar olika bra, och en del anser att det kan trigga igång aggression eller få andra oönskade resultat. Så du får känna av hur det fungerar för dig och din hund. Det är inte bara barn som tycker om kurragömma, utan en variant av denna lek blir mycket troligt även uppskattad av din hund.

Aktivitet för hunden

Det finns även hundleksaker som ger stimulans och som brukar kallas aktivitetsleksaker, då hunden kan aktivera sig med dem på egen hand. Det finns aktivitetsleksaker både med och utan godis eller mat. De med godis kan till exempel vara en boll där hunden kan leka och få ut godis, vilket då blir som en belöning för gott arbete. Det finns även aktivitetsmatskålar för hund som är avsedda för maten. De finns i olika utformningar, men syftet är att hunden behöver fokusera och arbeta mer för maten. På så sätt blir hunden stimulerad när den ska äta och riskerar inte heller att äta för fort, vilket annars kan vara lätt hänt för många hundar. Eftersom för lite stimulans kan leda till olika problembeteenden, kan en bra aktivitetsleksak medverka till att motverka och förebygga sådana.

Relaterade inlägg

brittany-light