Jaga med hund – utrustningen du behöver

Det finns få saker som är lika spännande som när du ska jaga tillsammans med din hund. Att ta med sig sin fyrbenta vän ut i skogen är en mycket unik upplevelse som skiljer sig mycket från annan typ av jakt. Till att börja med kommer ni vara två som ska samarbeta, men ni kommer också behöva annan typ av utrustning än den som behövs för t.ex. smygjägare och passkyttar.

Att välja utrustning till dig och din jakthund kan vara ganska svårt och det är här vi kommer in i bilden. Vi tipsar om jakt- och friluftskläder för dig som jägare, men också bra utrustning för din hund.

Jaktutrustning för jägare

När du ska ut och jaga är det viktigt att du använder högkvalitativa jakt- och friluftskläder i form av ordentliga kängor, en vind- och vattentät jacka, samt handskar som skyddar händerna mot kyla och smuts. Jagar du under de kallare månaderna kan en värmeväst vara att rekommendera.

Här kan det även vara bra att satsa på en ordentlig jaktryggsäck så att du får med dig alla saker du behöver och får extra utrymme för termosen med soppa – om du ska spendera timmar i skogen. För den som planerar att jaga vildsvin rekommenderar vi skyddskläder som ger en trygghet om du skulle råka på ett vildsvin som är aggressivt och mycket närgånget.

Utrustning för hund

Din hund ska naturligtvis också ha rätt typ av utrustning om ni ska jaga. För att du ska kunna ha full uppsyn över din hund och samtidigt navigera i skogen är en hundpejl eller GPS att rekommendera. Tänk på att även din hund bör ha någon form av signalfärgade kläder, t.ex. en väst eller sele i en tydlig och stark färg. Idag kan du hitta skyddsvästar även för de allra minsta hundarna, t.ex. taxar.

Observera att både du och hunden kan bli hungriga och törstiga under jakten. Därför bör du inte bara ha mat eller varm dryck till dig själv, utan även till din hund. Du kan hitta vattenflaskor med tillhörande vattenskål. Mat kan du enkelt ta med dig i en vanlig plastlåda med lock.

Relaterade inlägg

brittany-light