Tanken på att bli hundägare lockar många. Samtidigt kan det vara svårt att få in en vovve i det redan fullspäckade livspusslet, eller hur? Mycket skall klaffa och planeras med arbete, familj och fritid. Det är en bra idé att sätta sig ner och fundera på om den tilltänkta fyrfotade vännen får den livskvalitet den förtjänar. En hund kommer kräva utrymme, promenader, lekar och socialisering med andra hundar. Se till att hunden faktiskt får sina behov uppfyllda för att må bra och trivas tillsammans med er. Kom ihåg, det är ett stort ansvar att “bli med hund”.
Tiden för att bli hundägare finns förmodligen där eftersom tiden inte är något man har utan något man tar sig för, eller hur? Tar man sig an tiden och har väl bestämt sig för lyckan att bli med hund så kommer tiden säkerligen att finnas där! Men vad ska man tänka på inför det stundande hundägarlivet? Först och främst behöver ni fundera på att välja rätt hundras. Tänk noga igenom vilken typ av hund ni vill ha – sällskapshund, jakthund eller en vakthund? Allt detta har betydelse för hur mycket hunden kräver i motion, uppmärksamhet och stimulans – olika hundraser kräver olika mycket av dessa ovanstående delar. Det krävs också en god ekonomi och funderar du på att låna pengar till en hund kan du lika gärna avstå, då detta är en kostnad som sträcker sig under många år. Visst kan du låna en mindre summa om något plötsligt skulle inträffa och då bör du fundera över hur mycket kan jag låna, vilken bank ska jag välja, osv.
Olika hundraser – olika behov
En fluffig mops till knähund kommer inte kräva lika mycket motion som en prickig
dalmatiner, den saken är absolut säker! Genom människans historia har framavlandet av olika hundraser syftat till att få fram vissa specifika karaktärsdrag, utseende och ändamål inom respektive avelsgrupp. En grov generalisering av hundraser kan beskrivas genom följande kategorier – jakthundar, sällskapshundar och vakthundar. Viktigt att komma ihåg är att varje hund är unik och kan ha mer eller mindre av dessa karaktärsdrag, mentalitet eller beteenden.
Flertalet av de hundraserna som existerar idag har historiskt avlats fram för att fungera som antingen jakthundar eller vakthundar. Flertalet jakthundar kan idag fungera utmärkt som sällskapshundar om de får utlopp för sina instinkter genom exempelvis hundträning, apporteringsövningar och långa skogspromenader. Motionerar man ofta med hunden och löptränar så ska man se till att hunden får den vila mellan passen som den behöver. Samma sak gäller jakt.
Väljer man en utpräglad vakthund med starka beskyddande instinkter bör man vara väl medveten om en del konsekvenser. Flertalet utpräglade vakthundar är reserverade mot främmande människor och ofta misstänksamma även när de möter andra hundar. Självklart har uppfostran, miljö och annat stor betydelse för varje specifik hund. Dock är utpräglade vakthundar möjligen inget bra alternativ om det är första gången ni tänker bli hundägare. Svenska Kennelklubben har en mycket bra information om vilka hundraser som är framavlade endast som sällskapshundar och lämpliga för förstagångs-hundägaren.