Hundliv och städning

Det kommer nog inte som någon överraskning att livet med hund kan innebära extra städning. Men som tur är så finns det rutiner som underlättar. Hundar har många fördelar och förgyller många människors liv, men även solen har sina fläckar. Hundarna tappar päls och drar in allt som vatten, lera, grus, löv och annat man helst inte vill ha i hemmet. Hur kan man då lyckas med hålla bostaden ren? Nedan får du våra bästa tips.

Vårda vovvens päls

Att hundarna tappar päls är ett måste och något naturligt. Men vissa säsonger är värre än andra, framförallt när hunden ska byta sommarpäls mot vinterpäls och vice versa. Att pälsen fäller är oundvikligt, men för att slippa dammsuga flera gånger om dagen är det en bra idé att rutinmässigt borsta hunden och minska raset som hamnar på golvet.

Har man dessutom långhåriga hundar behöver det inte vara regn eller tråkigt väder för att man ska få in skräp. Under de varmare perioderna brukar nejlikrot vara ett besvärligt problem. Nejlikrot består av små frön som envist sätter sig i mjuk päls, gärna trasslar in sig och är mycket svårt att få bort. Därför bör du ta bort fröna direkt innan de hinner bli tovor. Det enklaste är att använda fingrarna, eller en hundborste. Ett tips är att göra ett litet kit med borste, handduk o.s.v. att ha vid dörren så att det är lättillgängligt när behovet av rengöring uppstår.

Torka tassarna

Hur tråkigt och ansträngande det än känns att behöva torka av hunden efter en lång promenad ute i slasket så kan det vara värt det. Om man struntar i att torka av hunden måste man snart städa bort tassavtryck och grus i hela hemmet. Det lönar sig med andra ord att anstränga sig lite extra med torkningen så att bostaden hålls ren lite längre.

Välj en kvalitativ dörrmatta

En del gillar att ha dörrmattor, andra inte. Kanske anser man inte att en dörrmatta passar in i inredningen? När man har en hund kan en dörrmatta dock underlätta och göra en del av jobbet. Det ultimata är att ha en dörrmatta på utsidan av dörren som tar den värsta smutsen under tassarna, och sedan en på insidan som också tar åt sig lite smuts men som håller sig lite renare än mattan ute.

Be om hjälp

Man kan många gånger känna att hur mycket man än städar blir det smutsigt på en gång. Det kan bero på att man bara städar det som syns och inte gör en rejäl storstädning under soffor, spisar, bänkar o.s.v., vilket gör att dold smuts kryper fram. Ska du dessutom flytta? Då är tipset att anlita exempelvis Flyttstädning Strängnäs för att få hjälp. Flyttstädningen för en hundmänniska kan även den innebära extra jobb, så även där kan det helt klart vara värt att anlita proffs.

Relaterade inlägg

brittany-light