Jakthundar

Ordet jakthund avser en hund som jagar med eller för människor. Det finns flera typer av jakthundar som är avlade för olika uppgifter. De stora kategorierna av jakthundar inkluderar apporterande jakthundar, drivande hundar och grythundar. Bland dessa kategorier kan ytterligare avdelningar göras utifrån hundens färdigheter. Beroende på vilken typ av jakt man ägnar sig åt, så söker man olika egenskaper hos sin jakthund. Det är ganska stor skillnad på en jakthund som lämpar sig för jakt på grävling och räv, jämfört med en älghund som en hälleforshund. Populära raser i Sverige är stövare, drever och spetsar. Även terrier är populära eftersom de är duktiga grythundar. En grythund måste vara modig och envis medan en fågelhund framför allt måste vara bra på att apportera, som exempelvis en golden retriever. Jakthundar trivs utomhus, och därmed utsätts de för väder och vind, och olika faror. Så hur kan man bäst ta hand om sin jakthund och skydda den mot rovdjur?

Jägarens bästa vän

Ta hand om din bästa vän. De flesta jakthunder arbetar mycket hårt för sin husse eller matte. De skämmer bort dem med lek, och de berör på sätt som är svåra att beskriva på annat sätt än att de är som en extra familjemedlem. Därför vet vi alla att vi har en plikt att se efter våra fyrbenta vänner. Aktiva hundar med höga energinivåer har ett större behov av att man ser efter deras fysiska och mentala hälsa än exempelvis knähundar. Man bör också tänka på att de kan behöva skydd mot rovdjur vid jakt. Många överväger att använda strömförande västar på sina jakthundar. Efter många angrepp från vargar rekommenderar Länsstyrelsen användandet av strömförande västar om man inte har hunden kopplad. Idén bakom västarna är att vargen tvingas avbryta angreppet på hunden när han får en stöt från västen, och att det kommer att avskräcka vargen från framtida angrepp. Man kan ansöka om bidrag till en sådan väst. Det kan vara värt att undersöka nu när vargobservationer verkar bli vanligare och vanligare, och rapporterna om angrepp på jakthundar ständigt ökar.

Hur man motionerar en jakthund

Dessa hundar älskar att vara ute i markerna och att röra på sig. De kan uppvisa olydiga eller oönskade beteenden om de är understimulerade, och det är därför viktigt med regelbunden motion. Hitta en lämplig rastplats i närområdet där hunden kan springa av sig. Det är absolut nödvändigt för hunden att kunna motionera, så du kan behöva köra din hund till en passande plats längre bort. En bilbur från Kellfri.se kan underlätta transporten av din jakthund till skogen. Var uppmärksam på hur väderleken påverkar din hund när den motionerar. Uttorkning kan var ett problem i varmt väder, och även värmeslag. Du kan förebygga detta genom att alltid ha vatten nära tills hands, och hjälpa hunden till skugga. Jakthundar är fantastiska vänner, mycket intelligenta och lojala djur. De behöver att man ser efter dem väl, men om du tar väl hand om din jakthund så har du en vän för livet.

Relaterade inlägg

brittany-light