Om man gillar hundar kan en stor dröm vara att få starta en egen hunduppfödning. Då kan man få syssla med hundar hela dagarna och göra det man gillar. Dock är det inte så enkelt att bara ha en hunduppfödning. Det är faktiskt en hel del mer arbete än man kan tänka sig. Dessutom ska man ha koll på inkomster, utgifter och mycket annat.
Att ha en hunduppfödning
Om man ska starta en hunduppfödning finns det en hel del att tänka på. När det gäller just avel finns det flera regler som gäller för bland annat vilka djur som får användas. Man får till exempel inte avla på djur som har smittsamma sjukdomar eller där det finns sjukdomar som riskerar att gå i arv från förälder till valp. Hundarna får inte heller ta skada av den avel som försiggår.
Man måste också tänka på att det blir en del extra städning när man har en hunduppfödning. Man måste se till att utrymmena där hundarna hålls blir rena och fräscha. Om en olycka råkar ske måste man snabbt städa upp. Bara städningen tar minst någon timme per dag beroende på hur stort utrymmet är.
Inkomster som hunduppfödare
När man är hunduppfödare arbetar man ofta som egenanställd och det betyder att man är sin egen chef. Många gånger kan man inte ha uppfödningen som ett heltidsarbete utan man får ha den på fritiden eller som ett deltidsarbete. Det gäller dock att komma ihåg att inkomsterna i de flesta fall ska beskattas och det kan också vara klokt att registrera ett företag för sin hunduppfödning.
Man kan tro att man tjänar en hel del på att föda upp hundar men så är egentligen inte fallet. Det finns också en hel del utgifter kopplade till hundarna. Försäkring, vaccinering, avmaskning och en hel del annat ska betalas varje månad.
Träna hunden att bli rumsren
När man har en hunduppfödning är det viktigt att börja träna rumsrenhet i god tid. Det kan vara svårt att få en äldre hund helt rumsren och en valpköpare vill ofta att valpen ska vara näst intill rumsren när den hämtas hem. Man får aldrig vara våldsam mot hunden när man tränar rumsrenhet utan det ska gå lugnt till.
Regler för uppfödare
Det finns en hel del regler som en hunduppfödare måste känna till. De kretsar bland annat kring hundraser, hur hundarna ska skötas och kring behandling av olika sjukdomar. När det gäller just hundraser finns det inte några direkta regler som säger att vissa raser inte får korsas men hundarna får inte lida eller riskera att skadas av aveln. En riktigt stor hundras är alltså olämplig att para med en liten hund eftersom hundarna riskerar att skadas av aveln.